Kamerplanten verzorgen
Zo gewoon als kamerplanten in de Nederlandse huiskamers ook zijn... het zijn allemaal uitheemse soorten. Dat betekent dat we eigenlijk voor elke plant zijn eigen milieu zouden moeten nabootsen. Dat wordt een beetje moeilijk als een ficus in een tropisch regenwoud thuishoort en een yucca in de woestijn. Maar als je deze tips ter harte neemt, zullen ze zich best thuis voelen.
Hoe zet ik een kamerplant in een pot?
Als je een kamerplant koopt zit deze vaak in een plastic kwekers pot. Deze is niet zo mooi om in huis te zetten, vooral niet als je alle sierpotten ziet die er te koop zijn. Het beste voor jouw plant is om de plant met kwekerspot en al in een sier bloempot te zetten. Op deze manier is er minder kans dat de wortels gaan rotten door te veel water geven. Doordat het overtollige water uit de plastic binnenpot kan lopen door de gaten in de onderkant kan je dit water makkelijk weghalen door de plant uit de sierpot te halen en het water weg te gooien.
Wil je jouw plant liever rechtstreeks in een sierpot zetten? Dan kan je hydrokorrels gebruiken. Deze leg je onderin de pot (een laag van ongeveer 3 cm) en zullen een deel van het overtollige water opzuigen. Let wel op dat je de plant niet te veel water geeft.
Als je plant groeit is het ook belangrijk om de plant zo nu en dan te verpotten. Hierdoor krijgen de wortels weer extra ruimte en zal de plant weer lekker verder kunnen groeien. Neem bij het verpotten een pot die zo'n 20% groter is dan de huidige pot. Verpotten doe je vaak elke 2 jaar in het vroege voorjaar, als het groeiseizoen nog niet begonnen is.
De grond
Bij Tuincentrum de Driesprong vind je diverse soorten potgrond, een goede voedingsbodem is onontbeerlijk voor de groei en bloei van jouw kamerplanten. Daarnaast zijn er speciale mengsels voor bijvoorbeeld cactussen, orchidee‘n en varens.
Hoe verzorg ik mijn kamerplant?
Je hebt makkelijke en minder makkelijke kamerplanten. Sommige kamerplanten zijn nou eenmaal gevoeliger voor ziektes en te veel watergeven. Makkelijke planten voor beginners zijn bijvoorbeeld de Yucca en de Dracaena. Meer makkelijk te verzorgen kamerplanten vind je hier.
Water
Natuurlijk is water geven een belangrijk onderdeel van het verzorgen van jouw plant. Elke plant heeft een andere waterbehoefte. Deze verschild per soort, maar ook per standplaats en seizoen. Een plant in de zon verbruikt meer water dan een plant op een donkere plek. Het is daarom verstandig om niet blindelings op de informatie op het kaartje af te gaan maar altijd even aan de potgrond te voelen of deze niet nog te nat is. Sommige planten houden van altijd licht vochtige grond terwijl sommige planten liever willen dat hun potgrond tussen de gietbeurten door helemaal opdroogt. Voel voor je water geeft even aan de grond of je water moet geven om aan de wensen van de plant te voldoen. Vergeet niet onder de bovenste laag potgrond te voelen door je vinger zo’n 2 cm in de aarde te steken. Soms is de bovenste laag van de grond droog, terwijl het daaronder nog nat is. Om makkelijk het vochtniveau van de aarde te meten kan je ook vochtmeters gebruiken. Hiermee kom je makkelijk bij de onderste laag van de aarde.
Sommige planten vinden het ook lekker om gesproeid te worden met een plantenspuit. Dit doe je om de luchtvochtigheid te verhogen. Andere manieren om de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen zijn het gebruiken van (keramische) luchtbevochtigers voor aan de radiator, het neerzetten van schalen water rondom je plant of het aanschaffen van een luchtbevochtiger. Vooral tropische planten worden blij van een hoge luchtvochtigheid.
Voeding
Sommige kamerplanten worden er extra blij van om plantvoeding te krijgen. Plantvoeding geef je alleen in de maanden maart t/m november. In de winter heeft de plant een rustperiode en heeft deze geen voeding nodig. De instructies voor plantvoeding kan je terugvinden op de verpakking van de voeding.
Waar zet ik mijn kamerplant neer?
Ook de standplaats van een plant is belangrijk. Sommige planten willen graag op een lichte plek staat zonder zon, sommige planten staan graag in de zon en sommige planten kunnen ook op een donkerdere plek staan. De wensen van jouw plant kan je terugvinden op het kaartje wat bij aankoop in de plant stond. Ook kan je veel informatie over jouw plant terugvinden op het internet.
Met een lichte plek wordt een standplaats uit de zon bedoeld. Dit is bijvoorbeeld voor een raam op het noorden of een paar meter van een raam uit het zuiden af.
Een plek in de halfschaduw is een plek buiten de volle zon, bijvoorbeeld voor een raam op het noorden of een paar meter van een raam op het zuiden verwijderd.
Op de afbeelding hieronder zie je hoe het zonlicht diverse lichtzones creëert in jouw ruimte. Hiermee kan je voor jouw kamerplant een geschikte plek uitzoeken.
Moet ik mijn kamerplant snoeien?
Vaak is het niet nodig om een kamerplant te snoeien. Wordt de plant toch te hoog, lang of breed naar jouw smaak? Vaak kan je de stengels van de kamerplant zonder problemen knippen. Vaak kan je deze afgeknipte stengels zelfs stekken waardoor je nieuwe plantjes krijgt! Let er op dat je bij het snoeien van jouw kamerplant altijd een scherpe, schone schaar gebruikt. Op het punt waar je de plant hebt afgeknipt zullen nieuwe uitlopers komen.
Hoe krijg ik mijn kamerplant voller?
Ook hiervoor kan je jouw plant snoeien. Doordat je de stengels van de plant afknipt zal de plant nieuwe uitlopers gaan maken. Vaak komen er meerdere nieuwe uitlopers waardoor jouw plant voller wordt.
Snoei jouw plant in het voorjaar. Zo kan hij in het komende groeiseizoen weer lekker verder groeien.
Hoe stek ik mijn kamerplant?
Stekken is een hele leuke manier om meer plantjes te krijgen zonder dat je hiervoor geld voor hoeft uit te geven! Je neemt namelijk een stukje van jouw eigen plant en maakt hiervan een nieuw plantje. Deze stekjes kan je dan op andere plekken in huis zetten, weggeven of ruilen met andere plantenliefhebbers! Veel planten kunnen gestekt worden. Hoe je dit doet vind je hier terug op onze website.
Vakantietip
Onze vakantietijd is voor kamerplanten het groeiseizoen. Juist dan hebben ze veel water nodig. Gaat u een paar weken weg en heeft u geen plantenoppas, zet dan al uw kamerplanten bij elkaar in een koele ruimte. De badkamer is ideaal. Door de planten dicht bij elkaar te zetten, maakt u een soort minioerwoud, met een hoge luchtvochtigheid, waardoor verdamping wordt tegengegaan. Maak, voor u vertrekt, de kluiten doornat en zet eventueel een paar volle emmers tussen de planten.
Kamerplanten buiten
Met uw kamerplanten geeft u uw terras of balkon in de zomer een exotisch tintje. Niet alle kamerplanten zijn hiervoor geschikt, maar de Abutilon, Hybiscus, Kamerjasmijn, Passiebloem en alle vetplanten voelen zich uitstekend thuis op een beschut plekje in de tuin of op het terras.
Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over de keuze en de verzorging van kamerplanten wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.