De woonplant van de maand februari is de Primula

De woonplant van de maand februari is de Primula

Nog even en dan is het weer zover: de lente! De Primula past prima bij dat blijde vooruitzicht, want deze woonplant is het voorjaar in een potje met haar bonte bloemen en stevige blaadjes. Kortom: de Primula is de perfecte Woonplant van de maand februari.

Uithangbord voor de lente
Kijk naar de Primula, officieel Primula obconica, en voor je het weet zing je spontaan een liedje of fluit je een vrolijk deuntje. De heldergroene, stevige blaadjes en kittige bloemetjes doen dat met je. Deze vaste voorjaarsbloeier bloeit uitbundig in het roze, rood, wit, paars, lila of blauw en is daarmee het uithangbord voor de lente. Wist je trouwens dat er naast deze woonplant ook een buitenvariant van de Primula is?

Op grote hoogte
Wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waarvan zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. In het laagland zijn Primula’s vaak geel omdat bijen ze bestuiven, terwijl in hooggelegen gebieden juist vlinders de plant bestuiven en daarmee zorgen voor witte, roze, blauwe of violette bloemen. Mooi geregeld van Moeder Natuur.

Verzorging van de Primula
Zo houd je je blijde Primula in een goed humeur: zet haar in het licht, maar niet in direct zonlicht. De Primula bloeit het beste bij temperaturen van 12 tot 15 °C. De plant houdt van een vochtige grond, maar niet van wateroverlast. In een warme kamer kun je de woonplant op een schaal met vochtig grind zetten, dan blijft haar vochtgehalte lekker op peil. En haal je dode bloemetjes steeds weg dan bloeit, bloeit, bloeit ze.

Leuk om te weten: 

  • De Primula staat symbool voor hoop, groei en voor een nieuw begin.
  • Vroeger zorgden Primula’s nog wel eens voor jeuk als je ze aanraakte, maar die tijden zijn voorbij.
  • De naam Primula is afgeleid van het woord primus (eerste), omdat het een van de eerste bloeiers in het voorjaar is.
  • Naarmate de bloemen van de Primula ouder worden, worden de kleuren steeds donkerder en intenser. Samen met de nieuwe, lichtere bloemen geeft dat een verrassend effect.
  • Het grote verschil tussen de Primula obconica en de Primula vulgaris is dat de laatste niet geschikt is voor in huis.
  • De Primula wordt ook wel Sleutelbloem genoemd, naar een legende: hemelpoortbewaker Sint-Petrus had een prachtige sleutelbos met gouden sleutels. Op een dag gleed deze uit zijn handen en viel op de aarde neer. Op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een stralende tros goudgele bloemen. De plant kreeg sindsdien de naam Sleutelbloem. 
  • Primula’s fleuren in het vroege voorjaar ook je terras of balkon op.
  • De bloemetjes van de gewone Primula (Primula veris), de stengelloze Primula (Primula vulgaris) en de slanke Primula (Primula elatior) hebben een anijsachtige smaak en kun je verwerken in pannenkoeken, cake en jam.
  • De eerste echte Autobianchi-auto was de Primula, die in 1964 gepresenteerd werd. De Primula was een voorwielaangedreven auto met een viercylindermotor.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...