Zaaien doe je zo!

Zaaien doe je zo!

In de lente schiet alles de grond uit. Het is ‘groeizaam’ weer, al werden we dit jaar in de eerste helft van mei door de weergoden wat teleurgesteld. Maar na IJsheiligen, medio mei, moet het gedaan zijn met de nachtvorst en is de grond in ieder geval alweer een stuk opgewarmd. De ideale tijd om al zaaiende rond te gaan, in de border in de tuin, in de moestuin en/of in een grote pot of kweekbak op het balkon of terras.

5 vuistregels voor het zaaien

Zaaien lastig of ingewikkeld? Helemaal niet. En je hebt voor heel weinig geld straks een weelderige bloemenzee of rijke oogst. Een paar vuistregels.

  1. Grote, dikke zaden gaan dieper de grond in dan dunne, fijne zaden. Maak voor de grote zaden met je vinger of de achterkant van een potlood een gat in de grond van 1 tot 3 centimeter diep. Doe het zaad in het gat en bedek het weer met aarde. Dun zaad kun je het best vermengen met wat aarde en zand, zodat je het beter over de grond kunt verspreiden. Zeef of wrijf er een heel dun laagje grond over.
  2. Geef je zaden altijd meteen water. De grote zaden die dieper in de grond zitten kun je gewoon water geven met een gieter. Gebruik voor de fijnere zaden liever een gieter met broeskop, om te voorkomen dat ze gaan ‘samenklonteren’ of wegstromen naar een plek waar je ze niet wilt. Voorkom, zeker gedurende het kiem- en groeistadium, dat ze uitdrogen.
  3. Zet een label met de naam van de bloem, het kruid of de groente erbij, zodat je onthoudt wat je er gezaaid hebt. Of markeer de plek in de border, zodat je het prille zaaigoed niet per ongeluk vertrapt of wegschoffelt bij het onkruid wieden.
  4. Neem de tijd om zaailingen te verspenen; wanneer de jonge plantjes te dicht op elkaar groeien kunnen ze zich niet allemaal even goed ontwikkelen. Verwijder de kleinste en de elkaar verdringende exemplaren voorzichtig met je vinger of een pincet.
  5. Bescherm je zaailingen tegen slakken en zet steunen bij klimmers als tomaten, bonen, siererwt (Lathyrus). Bind deze regelmatig op.

Een- en tweejarige bloeiers zaaien

Wil je straks verse boeketten uit eigen tuin plukken, genieten van een bloemenzee en/of de bijen en vlinders aan voedsel helpen? Zaai dan – ter plekke –

tussen circa half mei en eind juni een- en tweejarige bloeiers, zoals Cosmea, duizendschoon (Dianthus), goudsbloem, groot kaasjeskruid (Malva sylvestris), judaspenning, juffertje-in-het-groen (Nigella), kantbloem (Ammi majus), kattensnor (Cleome), korenbloem, Oost-Indische kers, stokroos, vingerhoedskruid en zonnebloem.

Groenten en kruiden zaaien

Wie van gezond en lekker eten houdt, kweekt natuurlijk zijn eigen kruiden en groenten. In mei kun je ter plekke, in de moestuin, de kruidentuin, de vierkante-meterbak, een grote pot of kweekbak onder andere dit zaaien: (snij)biet, boerenkool, broccoli, dille, kamille, koolrabi, lente-ui, pastinaak, radijs, rucola, (pluk)sla en wortel. Probeer ook eens bijzondere soorten, zoals quinoa of ijskruid.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...