Wat zijn de makkelijkste kamerplanten? Heb jij niet zulke groene vingers? Er is ook een groep kamerplanten die (bijna) niet kapot te krijgen zijn! Sommige van deze planten hebben zelfs maar weinig licht en weinig water nodig om te overleven en doen het dus ook goed in de donkerste hoekjes. Lees snel verder voor meer informatie over deze makkelijke en sterke kamerplanten:
Sansevieria
Bij twijfel; niet doen! Dat geldt ook voor het watergeven van de Sansevieria. Ze doen het namelijk erg goed op weinig water. Laat de grond tussen gietbeurten goed opdrogen en geef dan pas opnieuw water. Steek voor de zekerheid je vinger iets de potgrond in. Voelt het daar nog nat? Dan hoef je nog geen water te geven! ‘s Winters mag je de Sansevieria zelfs een maandje (of 6 weken) vergeten, dat vinden ze niet erg! Met warm weer hoeven ze ook maar eens in de 2 weken water.
Ook qua licht is de Sansevieria erg makkelijk. Lichtere soorten staan het liefst ook iets dichter bij het raam, maar donkere varianten kunnen best op een donkere plek staan. Hoe verder weg van licht, hoe minder water je hoeft te geven. Minder licht betekent wel dat de plant minder snel zal groeien.
Eigenlijk is het enige waar je bij de Sanseveria op moet letten de pot. Hij staat er namelijk om bekend dat hij stenen potten kan breken met zijn sterke wortels. Maar verpotten hoeft niet vaak, vaak is eens in de drie jaar voldoende.
De Sansevieria is ook nog eens de ideale luchtzuiveraar!
Durf je een stapje verder te gaan met je Sansevieria? Probeer hem dan eens te stekken! Dit kan door een blad af te snijden en dit in water of meteen in potgrond te zetten. Je kan een blad ook in meerdere stukken snijden (horizontaal). Onthoud dan wel wat de bovenkant is en zet hem rechtop in de grond of water. Na een tijdje krijgt je stek wortels en zal hij nieuwe bladeren gaan maken.
Zamioculcas
Ook de Zamioculcas is een van de makkelijkste kamerplanten. Ze hebben niet veel water nodig, en ook om licht doen ze niet moeilijk. Laat, net zoals bij de Sansevieria, de grond tussen het watergeven opdrogen en zorg dat er geen water onderin de pot komt te staan. Worden de bladeren geel? Dan geef je waarschijnlijk te veel water. In de winter kunnen ze best twee à vier weken zonder water te krijgen.
De Zamioculcas kan op een zonnige plaats, een donkere plaats en alles daartussen. Met weinig licht zal de plant langzamer groeien, maar zeker niet doodgaan. Plaats je hem in de zon? Dan is het handig om hem eerst even te laten wennen door hem van iets verder, steeds dichter naar het raam te zetten. Op een lichte plaats zal de plant sneller groeien. Als de plant gaat hangen dan kan het zijn dat hij te snel groeit. Zet hem dan op een plek iets verder bij de zon vandaan. Door af en toe de plant de draaien blijft hij recht groeien.
Eens in de drie jaar kan je de plant verpotten. Het beste is om dit te doen in het voorjaar zodat de beschadigde wortels weer snel kunnen herstellen.
De Zamioculcas kan je op dezelfde manier stekken als de Sanseveria. Snij een stuk van de steel af en zet deze op water of meteen in de grond.
Dracaena
De Dracaena mag je met watergeven ook best een maandje overslaan. Liever dat, dan dat er een laag water onder in de pot komt te staan, daar kan hij namelijk absoluut niet tegen. In de zomer hoeft deze plant ook maar eens in de 2 à 3 weken water te krijgen. Krijgt de plant bruine en gele bladeren? Geef dan minder water.
De groene Dracaena is een plant die het goed doet in de schaduw en staan liever niet in de directe zon. Een plaats bij een raam op het noorden is daarom het beste. Wil je hem toch bij een raam op het zuiden? Zet hem dan iets verder van het raam vandaan. Dracaena’s met lichtere bladeren kunnen wel wat meer zon verdragen.
De kan de Dracaena snoeien als je vindt dat hij te groot wordt. Hierdoor stimuleer je ook nieuwe uitlopers. De gesnoeide stukjes kan je eventueel stekken door ze op water of meteen in nieuwe potgrond te zetten.
Yucca
Deze stoere plant heeft een scherp randje, letterlijk! De stevige bladeren kunnen best scherp zijn. Qua water is deze plant weer erg makkelijk (houd dezelfde instructies aan als voor de Dracena), maar hij verlangt wel wat meer zonlicht dan de Dracena. Sterker nog, de Yucca gek op zonlicht. Hij staat het liefste minimaal 5 uur per dag in de zon. Iets verwijderd van een raam op het zuiden, of iets dichterbij een raam op het oosten of westen zijn dus de beste plekken voor deze plant. In de zomer kan deze plant ook buiten staan.
Verpotten hoeft maar eens in de drie jaar.
Ben je bang dat ook deze planten het bij jou thuis niet overleven? In onze winkel in Zoetermeer vind je ook een groot assortiment aan zijde planten!