Kamerplanten stekken
In het voorjaar beginnen niet alleen de planten buiten te groeien en bloeien, ook voor kamerplanten begint het groeiseizoen weer. Daarom is het voorjaar een ideale tijd om je kamerplanten te stekken. Wil je weten hoe je populaire kamerplanten zoals de Philodendron en de Ficus? Lees dan snel verder!
Wat is stekken?
Het stekken van planten is een leuke manier om je kamerplant te vermeerderen. Bij het stekken van een plant neem je een deel van de plant (bijvoorbeeld een stukje steel) en laat je hier een nieuwe plant uit groeien. Bij sommige planten gaat dat stekken heel makkelijk, andere planten vragen om wat meer aandacht en liefde. In dit artikel leggen we een paar standaard manieren van stekken uit die op een heleboel verschillende planten kan toepassen. Het stekken van planten is niet schadelijk voor de 'moederplant.' Er zijn zelfs gevallen waarbij de moederplant ervan op knapt!
Wat doe je met stekjes?
Door te stekken krijg je steeds meer kleine kamerplantjes. Deze kan je natuurlijk zelf houden, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer manieren om stekjes te ruilen met andere kamerplantenliefhebbers! Bijvoorbeeld met vrienden, via een online platform of op een stekjesruilmiddag. Door stekjes te ruilen kan je op een leuke en budgetvriendelijke manier jouw kamerplantenverzameling uitbreiden.
Wat heb je nodig?
Voor het stekken van kamerplanten heb je maar weinig nodig, namelijk: een scherpe schaar, een glas met water of een potje met aarde en natuurlijk de kamerplant die je wilt stekken! Zorg ervoor dat de schaar schoon en scherp is om de moederplant zo min mogelijk te beschadigen.
Stengelstek
Hang- en klimplanten kan je bijna altijd stekken met een stengelstek. Deze planten hebben naast elk blad, een luchtwortel. Vaak is dit alleen en klein knopje. Als je deze plant wilt stekken hoef je alleen maar een stengel af te knippen, net voor zo'n punt, en deze op water te zetten. Let erop dat er geen bladeren in het water komen te staan en verwijder eventueel de onderste bladeren. Knip de stengel zodat je één of twee bladeren per stek hebt. Ben je de plant aan het snoeien, en wil je er een langer stuk vanaf knippen? Je kan van één stengel ook in meerdere stukken knippen om meerdere stekjes te maken. De stengel van de moederplant zal vertakken en gewoon verder groeien. Deze planten met luchtwortels kan je stekken met een stengelstek:
- Scindapsus/Epipremnum
- Tradescantia
- Chinees lantaarnplaatje (ceropegia woodi)
- Monstera
- Philodendron
- Maranta leuconeura (tiengebodenplant)
- Senecio (erwtenplantje)
- Zamioculcas
Op onze Instagram pagina leggen we in een highlight ook met foto's uit hoe je een Tradescantia kan stekken.
Sommige planten zonder luchtwortels kan je ook stekken met een stengelstek of kopstek. Bij deze planten groeien er dan nieuwe wortels uit de steel. Je kan de top van een stengel in grond of water zetten, of een tussenstuk. Let er wel op dat je onthoudt wat de boven- en onderkant van de stek is zodat je hem rechtop in grond of water zet. Deze planten zonder luchtwortels kan je stekken met een stengelstek:
- Dracaena
- Ficus
- Dieffenbachia
- Epiphyllum anguliger (zaagcactus)
- Hoya carnosa
Mini plantjes
Sommige planten maken hun eigen stekjes. Deze kunnen op het blad groeien of uit de grond schieten, naast de moederplant. Deze stekjes kan je loshalen en op water of in grond zetten. Stekjes zoals die van de Pannenkoekplant, moeten wel eerst even de tijd krijgen om hun eigen wortels te kweken, voordat je ze bij de moederplant wegsnijdt. Bij deze planten groeien de stekjes op het blad of uit grond:
- Kalanchoe Daigremontiana (mother of thousands). Hier groeien stekjes op het blad. Haal er voorzichtig eentje af en zet deze in de grond.
- Kindje-Op-Moeders-Schoot. Knip een blad af waar een klein plantje op zit en zet deze meteen in de grond met het blad tegen de potgrond aan. Houdt het stekje goed vochtig door er bijvoorbeeld een kasje om de stek te maken met plastic.
- Pilea peperomioides (pannenkoekplant). Als er teveel stekjes groeien kan dit teveel energie wegnemen bij moederplant. Het is dus verstandig om ze weg te halen (en te stekken). Deze stekjes kunnen meteen in de grond of eerst op water.
- Bananenplant
- Aloë vera
- Graslelie. Bij de graslelie groeien de stekjes aan lange stelen. Deze kan je afknippen en in water zetten.
Bladstek
Voor sommige stekjes heb je alleen maar het blad van een plant nodig. Dit geldt o.a. voor bladbegonia's, peperomia's en vetplanten. Om een vetplant te stekken trek je voorzichtig een blaadje van de plant af en leg je deze op potgrond. Na een tijdje zullen er wortels en een klein vetplantje komen. Deze stekjes hebben maar weinig water nodig. Hier heb je wel even geduld voor nodig. Andere bladplanten stekken gaat sneller. Je hoeft hiervoor alleen maar een blad in de grond te steken en dit goed vochtig te houden. Je kan grote bladeren zelfs kleiner knippen zodat ze minder vocht verliezen. Bladstekken kan je maken van:
- Begonia rex
- Crassula ovata (deze is ook te stekken via een stengelstek)
- Peperomia argyreia (watermeloenplant)
- Sanseveria. Je kan een sanseveria blad ook in meerdere stukken knippen voor meer stekjes.
Ga jij aan de slag met het stekken van je kamerplanten? Voor vragen kan je altijd terecht op onze Instagram, Facebook of bij onze collega's in ons tuincentrum in Zoetermeer!