Kamerplanten kopen
Groot, klein, kleurrijk of groen; met een kamerplant breng je jouw kamer tot leven!
Ben je op zoek naar een nieuwe kamerplant, maar weet je niet welke geschikt is voor jouw huis? Op deze pagina helpen we je graag met het uitzoeken van de perfecte plant voor jou! Belangrijk is om te weten waar je jouw plant gaat neerzetten en hoeveel aandacht je hebt voor de plant. Hieronder lees je alles over wat voor een effect dit heeft op het uitzoeken van een plant.
Licht/standplaats
Weet je al op welke plek je de plant wil neerzetten? Bekijk dan hoeveel licht deze plek krijgt. Sommige planten staan namelijk graag op een lichte plek, en andere kunnen weer goed op een wat donkerdere plek staan. Via de afbeelding hiernaast kan je zien hoe de zon effect heeft op het licht in jouw huis. Is de plek voor jouw toekomstige plant zo'n 3 meter van een raam op het zuiden? Dan heb je te maken met indirect zonlicht. Dit betekent dat de plant niet het grootste gedeelte van de dag in de zonnestralen zal staan. Een raam op het noorden krijgt minder zon en geeft dus iets donkerdere plekken voor kamerplanten.
Een plant hoeft niet alleen op de grond of in de vensterbank te staan. Een (hang)plant op een kast of in een hangpot aan het plafond is ook erg leuk. Sommige planten doen het ook goed in de hoge luchtvochtigheid van de badkamer. Als je hier voldoende licht binnenkrijgt is dit ook een leuke plek voor en mini jungle. Zo zie je maar, er is altijd ruimte voor (meer) planten!
Weet je nog niet waar je jouw kamerplant wilt zetten? Een plek met indirect zonlicht voor een heleboel planten de beste standplaats.
Watergeven
Nu je weet voor welke 'lichtcategorie' je een plant wilt uitzoeken kan je kijken hoeveel verzorging je jouw plant wilt bieden. Ben je iemand die regelmatig vergeet om de planten water te geven? Dan zijn sommige planten misschien niet zo geschikt voor jouw. Gelukkig zijn er ook genoeg planten die prima weleens vergeten kunnen worden! Bedenk voor jezelf hoeveel verzorging jij jouw plant kan bieden en zoek daar je geschikte plant bij uit. Op deze pagina vind je alvast een aantal hele makkelijk te verzorgen kamerplanten die bijna geen water nodig hebben!
Kamerplant uitzoeken
Bedenk of je alle informatie hebt om een nieuwe plant uit te zoeken:
- Licht Volle zon? Minder indirect zonlicht (ook wel halfschaduw)?
- Water Een dorstige plant die elke dag een slok lust of een die een paar weken zonder kan?
- Formaat/soort Groot? Hangend? Met veel kleur?
- Extra Heb je huisdieren die van planten snoepen? Houd er rekening mee dat sommige kamerplanten giftig zijn voor huisdieren!
Dan is het nu tijd om met jouw eisenlijstje naar de winkel te gaan en een plant uit te zoeken! Vergeet niet meteen een mooie pot uit te zoeken om jouw nieuwe plant in te zetten. Verder heb je voor een kamerplant een gieter nodig en eventueel een plantenspuit, plantenvoeding en potgrond.
Heb je jouw nieuwe kamerplant mee naar huis genomen en ben je op zoek naar informatie over de verzorging? Lees dan onze tip over kamerplanten verzorgen!
Hieronder vindt je alvast wat inspriratie voor planten.
Volle zon
Weinig water - Cactussen en vetplanten kunnen goed in de volle zon staan en hebben maar weinig water nodig. Cactussen hoef je in de maanden november tot maart zelfs helemaal geen water te geven! Ook de sanseveria is een makkelijke plant die in de volle zon, of op een donkerdere plek kan staan. Vergeet hem gerust een paar weken met water geven, vindt die helemaal niet erg!
Meer water - De Strelitzia is een plant voor de volle zon die meer water nodig heeft. Door de grote bladeren verbruikt de plant namelijk veel. Als je deze plant in de volle zon wilt zetten kan je hem het beste daar langzaam aan laten wennen door hem steeds dichter bij het raam te zetten. De Polyscias kan ook goed in de volle zon staan en staat ook graag altijd in licht vochtige grond. Let bij deze planten wel op dat de grond niet té nat wordt.
Indirect licht
Heel veel planten zullen het goed doen in indirect licht.
Weinig water - De Pachira (oftewel Geldboom) heeft maar eens in de 3 weken water nodig. Omdat de plant water opslaat in de stam heeft hij dus maar weinig aandacht nodig!
Meer water - Philodendrons zijn echt geschikt voor een plekje in indirect licht. Deze planten houden ervan als de potgrond altijd licht vochtig is. Dit houdt in dat de plant in de zomer wat meer water wilt dan in de winter. Let op dat de grond niet té nat is. Licht vochtig is voldoende. Ook de Monstera (Gatenplant), Scindapsus en de Begonia houden van iets meer water en kunnen op een plek met indirect licht staan.
Schaduw
Weinig water - De Sanseveria kan eigenlijk op elke standplaats staan, van volle zon tot schaduw. Deze plant heeft maar heel weinig water nodig. Een paar weken vergeten is geen probleem! Ook de Zamioculcas kan op een donkere plek staan en mag je best een paar keer vergeten met water geven.
Meer water - Ook sommige Philodendrons kunnen op een wat donkerdere plek staan. Vaak is een goede lichtindicatie de kleur van het blad; hoe lichter het blad is, hoe meer licht de plant nodig heeft. Zoek dus voor een donkere plek een plant met donkerder blad. Varens zijn ook erg geschikt voor een wat donkerdere plek. Zij hebben hun potgrond graag altijd licht vochtig.
Welke kamerplant is niet giftig voor katten en honden?
Sommige kamerplanten kunnen helaas giftig zijn voor huisdieren. Vaak gaat het dan om het sap wat in de plant zit en wat dieren binnen kunnen krijgen als ze eten van de plant. Gelukkig zijn er ook genoeg kamerplanten die niet giftig zijn voor honden en katten!
- Palm. Veel palmen zijn niet giftig voor huisdieren, zoals de Kentiapalm, de waaierpalm en de goudpalm! De cycas palm is helaas wel giftig.
- Calathea. Deze plant met bijzondere bladeren is veilig voor huisdieren!
- Bananenplant
- Varen
- Pannenkoek plant
- Graslelie
- Bromelia
Natuurlijk zijn er nog meer planten die veilig zijn voor huisdieren. Je mag ook onze collega’s op de kamerplantenafdeling altijd om advies vragen!
Een paar veelvoorkomende giftige planten zijn:
- Ficus
- Dieffenbachia
- Lepelplant (Spatiphyllum)
- Monstera
- Philodendron
- Zamiocolcas
- Sanseveria